• EnglishGermanItalianNorwegian
Your search results

Spesialiteter fra det toscanske kjøkken

Det toscanske kjøkken har mye å by på og for mange er de gastronomiske opplevelsene en viktig del av oppholdet i Italia

TIPS

Le verdurre – grønnsaker, må alltid bestilles separat.

The best food has its root in the boot – og ikke minst det Toscanske kjøkken har mye å by på. Mange av Toscanas viner er blant Italias beste. For mange er gastronomiske opplevelser en viktig del av Italia-oppholdet. Noen menytips og vintips er beskrevet under.

Noen spesialiter fra det toscanske kjøkken:
Det toscanske kjøkken er beskrevet som enkelt med utbredt bruk av grønnsaker, urter og olivenolje.

Antipasti

  • Antipasto misto da terra: skinker, salami. oliven, oster og mye annet varierer fra kjøkken til kjøkken.
  • Antipasto misto dal mare: Stor variasjon av havets frukter, både skalldyr og diverse fisketyper ofte tilberedt meget delikat.
  • Crostini, ristede eller uristede pariserloff skiver med lever (fegato) og diverse former for grønnsaksgratiner.

Primi

  • Ribollita. En tykk og smakfull grønnsaksuppe. Nesten grøtlignende.
  • Caciucco- fisksuppe med all verdens godsaker fra havet.
  • Riso alla Toscana. Ris med squash og andre grønnsaker.
  • Papardelle. Brede nudler med diverse sauser – alle lepre (haresaus)
  • Penne – Bred spaghetti med diverse sauser.
  • Zuppa di fagioli –

Secondi

  • Seppie in Zemine- akkar kokt med grønnsaker
  • Fegati di maiale – svinelever
  • Arista di maiale – svinekam
  • Fritto misto alla Fiorentina – blandet stekt kylling, kanin, hare og kalvemedaljonger
  • Grigliato misto – mixed grill kjøtt som over med toscanske pølser (salsiccia)
  • Lombatina – kalvekotelett
  • Cinguale- villsvin
  • Baccalao- klippfisk
  • Tagliata – finskåret T bone
  • Fiorentina – T bone i maxi størrelse

Le verdurre - grønnsaker

Grønnsakene må alltid bestilles separat.

  • Piselli al prosciutto – erter med skinke
  • Fagioli al ucceletto – Bønner og tomater
  • Insalata verde – grønn salat
  • Fiori di zucca fritti – stekte squash blomster
  • Carciofi – artisjokker
  • Patate fritte – pommes frites
  • Patate al forno – ovnstekte poteter

Dessert

  • Castanaccio – kastanjekake
  • Tiramisu og forgjengeren Zuppa Inglese. Kommer opprinnelig fra Siena og Firenze.
  • Ricotta – en slags cottage cheese
  • Zuccotto – Mandel og sjokoladekake.

Viner fra Toscana

Sassicaia er av mange ansett som italias mest eksklusive rødvin. Den kommer fra kystområdet nord øst for Elba.

De mest kjente toscanske rødviner er Chianti, med Chianti, Chianti Classico og Chianti Riserva, avhengig av lagring. Fellesbetegnelsen Chianti er et stort antall viner med en spesiell drueblanding fra området mellom Firenze og Siena. Sør for Chianti området, Colline Sienesi, i høydene rundt Siena produseres mange varianter av vini di colline Sienesi. Disse minner om Chianti vinene.

Lenger sør i fylket finnes byen Montalcino og området rundt med Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino. Like ved finnes byen Montepulciano med Vino Nobile di Montepulciano. Vinen fra Montalcino og Montepulciano er blant de beste og mest anerkjente italienske viner.

Av Toscanske hvitviner kan nevnes Vernaccia di San Gimignano. Lenger nord i Toscana i området rundt Lucca finnes gode viner fra høydene rundt Lucca – Colline Lucchesi,vesentlig røde og fra Montecarlo øst for Lucca. Montecarlo har tradisjonelt noen av Toscanas beste hvitviner men byr også på flere meget gode røde viner.
Greo som det finnes informasjon om under hus til leie produserer røde og hvite viner som er meget anerkjente.