Your search results

Lucca – Historie og nåtid

INFO                                                                                               Se video

Lucca er en vakker by og en av Toscanas hyggeligste med avslappende atmosfære innenfor bymuren nesten uten biler.

The best food has its root in the boot – og ikke minst det Toscanske kjøkken har mye å by på. Mange av Toscanas viner er blant Italias beste. For mange er gastronomiske opplevelser en viktig del av Italia-oppholdet. Noen menytips og vintips er beskrevet under.

Noen spesialiter fra det toscanske kjøkken:
Det toscanske kjøkken er beskrevet som enkelt med utbredt bruk av grønnsaker, urter og olivenolje.

Lucca i dag

Lucca har ca. 87.000 innbyggere. Med til selve Lucca hører nærområdet utenfor bymuren og gamlebyen innenfor muren, Citta storico – den historiske bydelen. Antall innbyggere som bor i det opprinnelige Lucca, innenfor muren er 10.000.

Lucca er en av de rikeste og mest konservative byer i Nord Italia – byen er provinshovedstat. Provinsområdet strekker seg over 185 kvadrat kilometer fra kysten med en del av badebyene der og innover mot høydene øst for Lucca, sørover mot Pisas provinsområde og nordover i den naturskjønne Garfagnanadalen.

Som en grønn øy fylt med historie ligger Lucca sentralt plassert i nordlige Toscana.

Området

Kun 30 minutter med bil til Firenze, 20 minutter vestover til havet i Versilia området med mer enn 40 km strender, ca 15 minutter til Pisa og mot nord og øst, flotte fjellområder i Appeninene og Appuanene. Det er ca 1 time med bil til vintersports-stedet Abetone med 25 heiser og 30 nedfarter.

Innenfor bymuren

Lucca’s viktigste turistattraksjon er bymuren, den best bevarte middelalderbymur i Europa.

Lucca er enestående, som en mellomstor by, er det meget begrenset biltrafikk innenfor bymuren. Her ferdes man til fots eller på sykkel. Dette gir en avslappende og rolig atmosfære. Man bør vandre i Lucca i rolig tempo for å beundre de mange vakre plasser, noen av byens nesten 100 kirker, eventuelt se seg om i Lucca’s rike utvalg av forretninger, eller bare innånde omgivelsene og atmosfæren og slentre innom en av byens mange barer for å nyte en espresso eller et glass vin.

Industri og næringsliv før og nå

Lucca var viden kjent for  sverdproduksjon og var storprodusent av sverd fra 500 – 1400. Lorenzo il Magnifico de Medici, herskeren i Firenze, han som ga viktig finansiell støtte til flere av renessansens største kunstnere som Michelangelo, fikk sine sverd produsert i Lucca.
Byens rikdom ble tidlig basert på bankvesen og silkeproduksjon. Fra sen- middelalderen var Lucca blant verdens fremste eksportører av silkestoffer. Alle Europeiske hoff var kunder hos silkeveveriene i Lucca. Silkeproduksjonen skapte store formuer for mange familier. De formuende familier organiserte seg i finansinstitusjoner, de første banker. De ga lån til bl.a.  paven, franskekongen og den engelske konge. Ved siden av fiorentinerne, var luccheserne  første finansinstitusjoner eller banker i verden med internasjonal virksomhet.  Fra 1290 – 1300 finansierte Lucca-institusjonene 25 % den engelske kongen, Edward 1.’s utgiftsbudsjett. Myntenheten Lire ble først brukt i Lucca. Liren fra Lucca republikken var benyttet over hele Europa som et trygt betalingsmiddel.
I moderne tid er produksjon av olivenolje blant viktigste næringsveier. Lucca provinsen er blant Italias største eksportører av olivenolje. Vinproduksjon blir en stadig viktigere inntektskilde. Produksjon av finere papir er også en viktig næringsvei for Lucca idag.

Luccas historie

De første registrerte innbyggere i Lucca var grupper fra Liguria. Senere bosatte etruskerne seg i området.
Ca 300 f. Kr overtok romerne herredømmet. De første skrevne referanser om Lucca stammer fra 218 f.Kr da en romersk general søkte tilflukt her etter et mislykket slag mot Hannibal.  177 f. Kr ble Lucca en romersk koloni. Den første viktige historiske hendelse knyttet til Lucca var da Cæsar, Pompeius og Crassus møttes her og dannet sitt Triumvirat i 55 f.kr. Lucca ble valgt som møtested fordi det var lett å forsvare seg her og sentralt plassert. Flere av de viktige romerske hærveier passerte Lucca som Via Aurelia, Via Emilia, Via Clodia og Via Cassia. Alle forbindelsesveier til andre deler av datidens Italia. Lucca var en typisk romersk by med sitt Forum og sitt romerske amfiteater, Luccas Colosseum.
Den romerske bydelen ble anlagte på typisk romersk maner med rette gater ordnet i kvadratisk gateplan.
Etter romerrikets fall ble Lucca plyndret av barbarerkongen Odoakar som senere ble Italias konge.
Frem til 900 tallet ble Lucca styrt av diverse barbariske folkegrupper. Lucca var hovedstad for Longobardene frem til 900 tallet.

Slott og palasser

Lucca ble selvstendig republikk i 1162 og byens storhetstid startet. Byens formuende familier bygget etter hvert flotte palass og mange tårn. Tårnene var datidens tegn på rikdom. Det var over 100 tårn i Lucca og fra avstand så bybildet ut som en skog, datidens skyline. De to gjenværende tårn er klokketårnet og Torre Guinigi.

Det er totalt 400 palasser og slott i og rundt Lucca. Mange av dem er åpne for turistbesøk.

Kirkehistorien

Fra tidlig kirkehistorie kan nevnes at S. Paulinis, en av Peters disipler bodde en periode i Lucca.

Mange mirakler skjedde rundt S. Frediano, longobardisk helgen og biskop i Lucca.
S. Frediano basilikaen er tilegnet ham.

Pavestaten har hatt en dominerende plass i Luccas historie. Det var i en periode 40 klostere i Lucca som la beslag på en vesentlig del av Luccas areal. Kritiske røster undret om en del av disse eiendommene kunne utnyttes på en bedre måte. Historien gjentar seg. I dag er det 100 kirker innenfor bymuren. Kritiske røster i vår tid mener at en del av kirkene kunne byttes ut med boligbebyggelse slik at Luccas unge kunne ha råd til å bosette seg i byen. De viktigste kirker i dag er San Martino domkirken, San Frediano basilikaen og San Michele på Forum.

Bymuren

Lucca hadde en viktig beliggenhet for romerne. Lucca var en viktig grensepost mot nord, mot krigerske og uavhengige Liguria som var alliert med Hannibal. Den første romerske bymuren i Lucca ble bygget i perioden 50 f.Kr. – 100 e.Kr. som beskyttelse mot fiender nordfra. Innenfor den opprinnelige romerske bymuren er den romerske byen anlagt etter typisk romersk byplanlegging. Utenfor bymuren ble anlagt et romerske amfiteater. Det er nesten ingen rester av den første bymuren. Fra 1000 – 1265 ble en ny bymur bygget som omkranset en større del av Lucca, Byutvidelsen ble middelalder delen av Lucca.  Deler av  bymuren som gikk innenfor dagens mur, kan sees i dag.

Kanalen i sentrum var den gang en del av vanngraven utenfor den tidligere muren. Den tidligere bymuren var ikke konstruert for å stå imot kanonbombardement og var for spinkel til å kunne bære tyngre våpen. Luccheserne begynte å planlegge en ny og kraftigere bymur på 1500 tallet. Luccheserne følte seg truet  først og fremst av herskerene i Firenze , Medici familien.  Den nye bymuren ble reist mellom 1550 og 1700. Store deler av den tidligere muren ble forsterket og er en del av den muren vi ser i dag. Den er 4,2 km. lang, 12 m. høy og inntil 30 meter bred.

Den er bygget som et solid og kraftig forsvarsverk med våpenarsenaler og soldatkaserner.  Det ble anlagt et vidt åpent og oversiktelig område rundt hele muren. Det ble også anlagt ny vanngrav rundt den nye  muren. Takket være Lucchesernes rikdom var det mulig å finasiere et så omfattende byggverk. Muren har aldri vært i bruk som forsvarsverk. Elisa, Napoleons søster anla et omfattende parkanlegg oppå bymuren til glede for byens innbyggere. I dag er bymuren et populært turalternativ for Luccheserne og turistene. Det er en flott tur de 4,2 km rundt bymuren og turen gir en god utsikt over de forskjellige deler av byen. På begynnelsen og midten av 1900 tallet ble det arrangert bil løp oppå muren.

Serverdigheter

2 tårn igjen av over 100 innenfor muren – Torro Guinigi og Torre delle ore.

Torre Guinigi . Tårnet som ble bygget i 1384 og er 41 meter høy. Inni tårnet kan man gå 230 trinn til toppen og nyte utsikten over byen. På toppen er det plantet 7 eiketrær. Flere av tårnene som var i Lucca var beplantet med trær.

Torre delle ore ble bygget på 1300.tallet. Myndighetene i Lucca anmodet at kirkeklokker skulle installeres i tårnet for å angi timene for Luccas innbyggere. Lucca republikken kjøpte tårnet i 1490 og fikk installert en urskive  Dagens ur-teknologi stammer fra 1700 tallet og urverket er ansett som et av de me interessante i Europa.

Anfiteatro Romano ble bygget 1. og 2. århundre og kunne huse 10.000 tilskuere.
Det var et elegant teater, store deler ble utført i marmor, rikt utstyrt med søyler. Lave bueganger inn til arenaen var også arenaens opprinnelige innganger der  ville dyr og gladiatorer ble ført inn. Arenaen ble delvis ødelagt av barbarerne som hersket i Lucca etter romernes fall. Store deler av S. Frediano basilikaen ble bygget av steiner fra amfiteateret.
På 1830 tallet ble restene av amfiteateret tegnet om til en plass med samme elipseform som den opprinnelige arenaen. Boliger ble reist der det tribunene tidligere hadde vært.  Plassen fremstår i dag som en arkitektonisk juvel.

St Frediano Basilikaen og St Frediano plassen. Den første kirken ble reist her på 600 tallet. Først het kirken San Vicenso. Etter at Luccas biskop Frediano, som ble gjort til helgen,gjort til helgen, ble gravlagt her, ble navnet på kirken endret til S. Frediano. Dagens kirke ble ble bygget som en romersk basilika på 1100 tallet. Gull- mosaikken på fasaden skriver seg fra 1300 tallet. Mosaikken fremstiller Kristi himmelfart med  apostlene plassert under.
Inne i kirken er det flere rikt utsmykkkete kapeller med verdifulle malerier og skulpturer fra 13, 14 og 15 hundretallet.

St. Michele kirken. Den storslåtte marmorfasaden er rikt utsmykket med skulpturer.
Hver søyle har forskjellig form. Øverst troner erkeengelen S. Michele eller Mikael.
Kirken er Luccas mest fotograferte bygning. Planen var at kirken skulle være mye større. Etter at marmorfasaden var ferdig tok pengene til kirkeprosjektet slutt og en mindre  og mer beskjeden kirke enn den opprinnelige planlagte ble bygget.

Et kvartal lenger ned ligger Napoleonsplassen med Palazzo Ducale. Her bodde Napoleons søster, Elisa. Napoleons plassen i Lucca er en av de få plasser i Italia oppkalt etter Napoleon. Her på grunn av søsterens popularitet. I juli og august arrangeres hvert år konserter på plassen med internasjonale musikere. Eric Clapton, Santana, Tracy Chapman og Rod Stewart er noen av mange kjente som har holdt konserter her de siste par år.

Domkirken St. Martino er også et imponerende byggverk, bygget i 1000 og 1100 tallet. Her er flere av Italias største malere representert. F.eks Tintoretto med hans versjon av det siste måltid. Et meget verdifullt krusifiks ligger i kirken.  il Volto Santo – Det hellige ansikt. Det fremstiller Kristi ansikt og er skåret i tre av Kristi samtidige Nicodemus. Legenden sier at krusifikset ankom italias kyst vest for Lucca med et tilsynelatende førerløst skip. Hvert år er det stort opptog gjennom Lucca til ære for il Volto Santo der krusifikset bæres ut av kirken og er hovedattraksjonen i opptoget.

Palazzo Pfanner bygget i 17. århundre har en imponerende romersk have rikt utsmykket med statuer. Det er en av Toscanas vakreste hageanlegg. Pfanner var kirurg og borgermester i Lucca.

Byens store sønn er Giacomo Puccini. Født i 1858 i Lucca. Han bodde i Lucca og senere i Torre del Lago sør for Viareggio. I Torre del Lago skrev han de fleste operaene. Han er en av musikkhistoriens største operakomponister. Han har skrevet bl.a. Tosca, La Boheme, Madame Butterfly og Tourandot. Hver sommer arrangeres utendørs operaer i Torre del Lago. Flotte oppsetninger med Italias største opera stjerner. I Lucca arrangeres det operakonserter nesten hver dag til ære for Puccini.
Huset han levde sine første år ligger like bak S. Michele plassen.

Compare Listings